באתר זה תמצאו מוצרים לשיפור מיומנויות חברתיות ולפיתוחן.

 
CBT

דחייה חברתית

דחייה חברתית מתייחסת לחוויה של החרמה, התעלמות או נידוי על ידי אחרים במצבים חברתיים. זה יכול לבוא לידי ביטוי דרך נידוי בידי קבוצת השווים, לא להיות מוזמן לאירועים חברתיים, או להרגיש מבודד במסגרות חברתיות. דחייה חברתית יכולה להוביל לרגשות שליליים כמו עצב, בדידות, חרדה והערכה עצמית נמוכה. זוהי חוויה נפוצה ויכולה להתרחש בהקשרים שונים, כמו חברויות, מערכות יחסים רומנטיות או בתוך קבוצות חברתיות גדולות יותר.

טיפול קוגניטיבי-התנהגותי (CBT) הוא גישה טיפולית שיכולה להיות יעילה בטיפול במצוקה הרגשית הקשורה לדחייה חברתית. להלן כמה דרכים שניתן להשתמש ב- CBT לטיפול בדחייה חברתית:

1. זיהוי דפוסי המחשבה השליליים: מסייע לאנשים להיות מודעים לדפוסי המחשבה השליליים שלהם הקשורים לדחייה חברתית. המטופלים לומדים להכיר באמונות לא הגיוניות או בעיוותים קוגניטיביים, כמו הכללת יתר (למשל, "אני תמיד נדחה"), קטסטרופליות (למשל, "אף אחד לא אוהב אותי"), או האשמה עצמית (למשל, "זה כל אשמתי"). זיהוי המחשבות המעוותות הללו הוא הצעד הראשון מאתגר והמטרה לשנות אותן.

2. איתגור אמונות שליליות: ברגע שמזהים דפוסי מחשבה שליליים, מטופלים עובדים עם המטפל שלהם כדי לאתגר את האמונות הללו. הם בוחנים את הראיות בעד ונגד מחשבותיהם השליליות, בהתחשב בפרשנויות אלטרנטיביות למצבים חברתיים.

3. פיתוח אסטרטגיות התמודדות: מתן כלים ואסטרטגיות מעשיות להתמודדות עם דחייה חברתית. זה עשוי לכלול הכשרה במיומנויות חברתיות, אימוני אסרטיביות ופיתוח מיומנויות תקשורת. מטופלים לומדים כיצד להתמודד עם מצבים חברתיים בצורה יעילה יותר ולהקטין את הסבירות לדחייה עתידית.

4. טיפול בחשיפה: טיפול בחשיפה הוא מרכיב ב- CBT הכרוך בחשיפה בהדרגה של אנשים במצבים חברתיים המעוררים חרדה או פחד מדחייה. חשיפה זו נעשית בסביבה מבוקרת ותומכת, ומסייעת לאנשים ללמוד כי דחייה אינה קטסטרופלית כמו שהם עשויים לחשוש.

5. שיפור הערכה עצמית: הטיפול מתמקד גם בשיפור ההערכה העצמית והערך העצמי. מטפלים עובדים עם מטופלים כדי לזהות את נקודות החוזק והתכונות החיוביות שלהם, תוך טיפוח דימוי עצמי חיובי יותר הרגיש פחות להשפעת הדחייה החברתית.

6. מיינדפולנס וויסות רגשי: טכניקות הקשיבות יכולות לעזור לאנשים לנהל את המצוקה הקשורה לדחייה חברתית. מיינדפולנס מלמדת אנשים להתבונן במחשבותיהם ורגשותיהם ללא שיפוט, להפחית את התגובה הרגשית ולעזור להם להגיב לדחייה ברוגע יותר.

7. כישורי פתרון בעיות: למידת מיומנויות לפתרון בעיות כדי לעזור למטופלים לטפל בקשיים חברתיים באופן קונסטרוקטיבי. זה כרוך בפירוק האתגרים החברתיים לצעדים קטנים יותר וניתנים לניהול ופיתוח אסטרטגיות יעילות להתגבר עליהן.

8. תמיכה חברתית: עידוד מטופלים לחפש ולתחזק רשתות תמיכה חברתיות. בנייה ושמירה על קשרים בריאים יכולה לעזור לאנשים להתמודד עם השפעות הדחייה החברתית ולספק תמיכה רגשית בתקופות קשות.

הטיפולים מועברים בצורה מובנית ומכוונת יעדים. מספר המפגשים והטכניקות הספציפיות בהן נעשה שימוש עשוי להשתנות בהתאם לצרכיו של המטופל ובחומרת מצוקתו לדחייה החברתית. זה יכול להיות טיפול יעיל לשיפור הרווחה הרגשית והתפקוד החברתי בקרב אנשים שחוו דחייה חברתית.